Ступінь пиловологозахисту IP. Що це?

Додана 29 Січня 2021

Що таке ступінь захисту IP? Що таке пиловологозахисту двигуна? Яка ступінь захисту оптимальна для електродвигуна? Яка ступінь захисту у двигунів ТМ Мотор? З такими і подібними питаннями звертаються до менеджерів компанії «Промелектро» Нова Каховка звичайні споживачі, які хочуть самостійно розібратися в цьому питанні. Так що ж таке пиловологозахисту IP електродвигуна насправді? Давайте розбиратися…

Почнемо з розшифровки самого поняття. Ступені захисту позначаються двома латинськими буквами IP (International Protection) і двома цифрами. Перша цифра позначає ступінь захисту від попадання всередину електродвигуна твердих сторонніх тіл (в тому числі пил). Друга цифра позначає ступінь захисту від попадання всередину двигуна води. Самі значення захисту регламентуються по ГОСТ 17494-72.

Так які ступеня захисту бувають взагалі, від чого вони захищають і який ступінь захисту оптимальна при виборі електродвигуна

Захист від пилу.

захист електродвигуна від пилу

Як вже сказали раніше, перша цифра вказує на ступінь пилової захисту. Діапазон ступенів - від нуля до шести:

  • «0» означає, що спеціальний захист відсутній.
  • «1» - присутній захист від проникнення всередину оболонки великої ділянки людського тіла, наприклад - руки, і від проникнення твердих тіл розміром понад 50 мм.
  • «2» - захист від проникнення всередині оболонки пальців або предметів довжиною не більше 80 мм. І від проникнення твердих тіл розміром понад 12 мм.
  • «3» - захист двигуна від проникнення всередину оболонки твердих тіл (дроту, інструментів і т.п.) діаметром або товщиною понад 2,5 мм
  • «4» - захист від проникнення всередину оболонки дроту і твердих тіл розміром більше 1,0 мм.
  • «5» - захист від пилу. Проникнення всередину оболонки пилу не попереджено повністю, проте пил не може проникати в кількості, достатній для порушення роботи двигуна.
  • «6» - пилонепроникність. Проникнення пилу попереджено повністю.

Захист від вологи.

захист двигуна від вологи

Друга цифра в классификації IP. Також, як і пиловий защист, ділиться на шість ступенів:

  • «0»ступінь захисту відсутня.
  • «1» - захист від крапель води. Краплі води, вертикально падаючі на оболонку, не повинні надавати шкідливої ​​дії на електродвигун.
  • «2» - захист від крапель води. Краплі води, вертикально падаючі на оболонку, не повинні надавати шкідливої ​​дії на двигун при нахилі його на будь-який кут на 15 градусів щодо нормального положення.
  • «3» - захист від дощу. Дощ, що падає на оболонку під кутом до 600 по вертикалі, не повинен надавати шкідливої ​​дії на двигун.
  • «4» - захист від бризок. Вода, що розприскується на оболонку в будь-якому напрямку, не повинна мати шкідливого впливу на виріб.
  • «5» - захист від водяних струменів. Струмінь води, що викидається в будь-якому напрямку на оболонку, не повинна мати шкідливого впливу на електродвигун.
  • «6» - захист від хвиль води. Вода при хвилюванні не повинна потрапляти всередину оболонки в кількості, достатній для пошкодження вироби.

Так який ступінь захисту електродвигуна оптимальна і універсальна? При якій IP двигун буде комфортно себе «відчувати» і в невеликому приміщенні, і в цеху, і на відкритому повітрі під навісом? Звичайно, все залежить від конкретних умов, де ви будете його експлуатувати. Якщо ваш двигун працює в закритому приміщенні з низькою вологістю повітря, то вам цілком підійде і IP43. Але ідеальними умови бувають не завжди.

Найбільш універсальними вважаються ступеня захисту від IP43 і вище. Є IP44, IP54, IP55 і т.д. Електродвигуни «ТМ Мотор» від компанії «МНП Промелектро» мають ступінь захисту IP55. Цього більш ніж достатньо щоб захистити двигун від більшості факторів навколишнього середовища, використовуючи наш двигун навіть на вулиці, і гарантувати його справність після довгих років експлуатації.

При потребі, компанія «МНП Промелектро» Нова Каховка, може поставити своїм клієнтам електродвигуни будь-якого ступеня захисту, аж до IP66. Сподіваємося ця стаття була вам корисна. Заходьте частіше на наші сайти. Ми постійно оновлюємо наш навчальний і пізнавальний контент.

вверх