Купити електродвигун.

Додана 12 Січня 2023

Ваш старий електродвигун згорів, спіймав клин, не вмикається чи просто перестав працювати? У цьому випадку у вас є два шляхи вирішення проблеми - відремонтувати старий або купити новий двигун.

Оскільки, в більшості випадків, ремонт двигуна супроводжується його перемоткою (заміна обмоток статора), і сама вартість матеріалу, так само, як і вартість роботи, наближаються до вартості нового мотора, то даний варіант вирішення проблеми – не самий оптимальний.

Доцільно вдаватися до ремонту за незначних несправностей – заміна підшипників, клемних панелей, заварка тріщин на корпусі. Або якщо ваш двигун є дуже специфічним та унікальним; при цьому, придбати такий самий – проблематично.

У всіх інших випадках оптимальним рішенням буде купівля нового електродвигуна.

Як підібрати оптимальний варіант, щоб він служив вам не один десяток років і при цьому не переплатити? Адже якщо ви купите двигун набагато «слабкіший» ніж вам потрібно, то він просто не запустить ваш механізм. Якщо вибрати «із запасом», то це буде зайвим перевитратою електроенергії та грошей. Для вас, як для користувача, електродвигун - це лише частина агрегату, який ви збираєтеся використовувати.

За простотою підбору виділимо три ситуації, з якими стикаються користувачі перед покупкою:

  • Ваш старий двигун вийшов з ладу і вам потрібен такий самий;
  • Вам потрібен новий двигун на заміну старому, але ви не знаєте характеристик старого (їх немає на табличці двигуна або сама табличка відсутня);
  • Вам потрібен новий двигун, і ви ще точно не знаєте, який саме вам підійде;

Давайте розбиратися по порядку.

Вам потрібен новий двигун з такими ж характеристиками, як у вашого старого. (Самый простий варіант).

У кожної електричної машини до корпусу прикріплена табличка з технічними даними (інша назва - «шильдик»). Зазвичай вона знаходиться збоку або зверху статора.

шильдик электродвигателя

На ній вказують потужність, частоту обертання ротора, ампераж і навіть вагу і рік випуску.

Все, що вам залишається - це зайти в магазин (або інтернет-магазин) і здійснити покупку такого ж самого.

! Декілька рекомендацій, перед тим як купувати новий двигун:

Порада 1. Виявіть причину. Якщо ваш старий двигун згорів, то перед покупкою нового, з'ясуйте причину виходу з ладу старого. Можливо, у вас проблеми з проводкою загалом або з однією із фаз зокрема. Не виявивши причини несправності, ви ризикуєте спалити і новий електродвигун.

Порада 2. Уточніть приєднувальні розміри. Навіть якщо ви знайшли такий же електромотор за потужністю та оборотами, уточніть у продавця про приєднувальні розміри. Хоча на більшості заводів випускаються електродвигуни зі стандартними розмірами кріплень згідно з ГОСТом, можливо, ваш старий мотор був унікальним або модифікованим. Заміряйте на старому двигуні діаметр (A) та довжину валу (B) та відстані між кріпильними отворами по лапі (C) та між лапами (D) та уточніть аналогічні розміри нового двигуна у продавця.

чертёж электродвигателя

Порада 3. Купуйте напряму. На «шильдику», крім характеристик, вказаний і виробник. Купуючи в офіційному магазині (або інтернет-магазині) або у продавця, який є офіційним дилером бренду, ви заощаджуєте та захищаєте себе від багатьох ризиків. Якщо ж точка продажу не є офіційним представником, то перед вами – звичайний перекуп. Крім збільшення цінника на електродвигун (іноді навіть більше 100%) часто виникають проблеми з гарантійними зобов'язаннями. Перекупи, якщо і приймають двигун за гарантією, все одно відправляють їх виробнику. А якщо посередників було декілька, то чекати на відповідь вам доведеться дуже довго.

табличка электродвигателя

Після того, як ви остаточно вибрали двигун, який купуватимете, запам'ятайте (запишіть, сфотографуйте) назву бренду на шильдику. Якщо ви робите покупку в інтернеті, попросіть продавця скинути фото шильдика, якщо зображення немає на сторінці з товаром. Далі вбийте в будь-якій пошуковій системі назву цього бренду і те, що ви шукаєте - офіційний сайт, точки продажу, дилерів. Наприклад: "компанія ABCD інтернет-магазин".

Гарантуємо, що зроблені вами зусилля окупляться мінімум вдвоє.

І це лише основні поради при купівлі.

А що робити, якщо на старому електромоторі немає таблички з характеристиками чи їх неможливо розібрати?

купить электродвигатель

 

У наступній частині ви не тільки дізнаєтеся, як підібрати двигун, не знаючи його характеристик, але й зможете таємно обчислити кількість міді в моторі, який збираєтесь придбати, не розбираючи його.

Як підібрати двигун за обмоткою та зовнішнім виглядом читайте в наступній статті...

вверх